Bevroren leidingen

Bevroren leidingen kunnen erg veel problemen en overlast geven. Inmiddels heeft de herfst zijn intrede gedaan en staat ook de winter voor de deur. De wintertijd is ingegaan waardoor het nog eerder donker is. Een lekkere verwarmde woning is dan fijn om te hebben. Zeker nu de temperaturen ’s nachts ook al rond of net onder het vriespunt komen. Een goed onderhouden CV ketel verkleint de kans op een CV storing waardoor u in de kou komt de zitten. Dit kunt u het beste laten uitvoeren bij aanvang van de herfst, vlak voor het stookseizoen. Wacht u hier langer mee zult u merken dat elke CV monteur de planning aardig vol heeft.

Bevroren leidingen risicogroep

Om bevroren leidingen te voorkomen is het handig om het weerbericht in de gaten te houden. Koude lucht wordt altijd aangevoerd vanuit het oosten. De temperatuur op plekken waar een landklimaat heerst kan flink verschillen. Wanneer het daar koud is en er een oostenwind opzet wordt deze koude lucht onze kant opgevoerd. Dit kan uitwerking hebben op uw CV-installatie. Zeker oude huizen waarbij de isolatie minimaal is bestaat deze kans. Maar ook vertrekken in uw huis waar u nooit komt hebben een verhoogde kans op bevriezing, aangezien hier niet verwarmd wordt. Ook vakantiewoningen waar niemand aanwezig is lopen gevaar.

Bevriezen leidingen voorkomen

Het is eigenlijk heel eenvoudig om te voorkomen dat uw leidingen bevriezen. Veel mensen draaien ’s nachts de thermostaat logischerwijs naar beneden. Of hebben deze zo ingesteld dat deze minder stookt gedurende de nacht. Als u de temperatuur bijvoorbeeld op 16 graden heeft ingesteld, gaat de CV ketel pas stoken als het op de plek waar de thermostaat hangt(vaak de woonkamer) onder deze temperatuur komt. Echter is de temperatuur op de bovenverdieping dan stukken lager. 15 graden verschil is heel gebruikelijk. Zeker bovenverdiepingen die minder geïsoleerd zijn worden deze verschillen makkelijk gehaald.

De oplossing is om uw thermostaat ’s nachts niet (of een beetje) naar beneden te zetten. Daarbij is het ook belangrijk dat u alle radiatoren open draait. De CV-installatie is namelijk een circuit en moet het water rond kunnen pompen. Door de radiatoren open te zetten kan ook op deze plekken warm water door de elementen stromen. De kans op bevriezing is zo geweken. Door gebruik te maken van buisisolatie blijft tevens de warmte beter behouden wat u scheelt in de stookkosten. Dit gaat overigens het tikken van de leidingen ook tegen en het verkleint de kans op bevriezen! Voorkom een hoop ellende en breng buisisolatie aan.

Voor uw CV-ketel is het tevens beter om een constante temperatuur aan te houden. Wanneer het bijvoorbeeld 15 graden in uw woning is en u het graag 20 graden wilt hebben zal uw CV-ketel voor een langere periode hard moeten werken. Niet alleen kost dit meer meer energie en dus meer geld, uw CV-ketel krijgt hierdoor ook flink op zijn donder. Natuurlijk is het geen probleem om de thermostaat een paar graden lager te zetten bij een langere afwezigheid.

Gevolgen bevroren leidingen

Als water bevriest zet het uit. Dit kan ook gebeuren met het water dat in uw CV leidingen zit. Leidingen kunnen hierdoor bol gaan staan en uitzetten, knelkoppelingen kunnen het begeven en zelfs de leiding kan knappen. Dit heeft allemaal lekkage tot gevolg. Niet alleen zit u dan zonder verwarming en waarschijnlijk ook warm water. Maar het vaak stinkende water zal ook uw woning en/of inventaris aantasten. Allemaal een hoop ellende en schade dat eenvoudig voorkomen kan worden.

Bevroren leiding ontdooien

Heeft u toch een leiding die bevroren is? Dan zijn hier een paar handige tips om deze te ontdooien. U kunt een haarföhn gebruiken om de leiding te ontdooien. Het mooiste is om dit te doen op de plek waar het bevroren is. Vaak is dit tegen een buitenmuur aan. Heeft u de beschikking over een elektrisch straalkacheltje? Richt deze dan op de bevroren leiding. Ook kunt u handdoeken om de leiding wikkelen en deze voorzichtig overgieten met heet water. Het is wel handig om hier even een bakje of emmer onder te zetten.

Komt u er niet uit? Of wilt u graag toch een ervaren CV monteur over de vloer hebben voor een 023 - 205 35 33 of ons contactformulier invullen.

oktober 29, 2019
« Terug naar pagina overzicht